Preskoči na vsebino


Župnija Otlica

Na željo gledalcev oddaje Pot-i je spregovoril župnik Matej Kobal iz župnije Otlica v škofiji Koper. Predstavil nam je župnijo Otlica in podružnično cerkev v Predmeji.
 


Župnija Otlica, duhovnik Matej Kobal - predvajaj  (trajanje 34 minut)

 

Mešani pevski zbor Angelski spev Otlica

Pevci so skupaj prepevali že vrsto let na koru župnijske cerkve angelov varuhov, preden se je rodila ideja o poimenovanju in ustanovitvi društva. Ime Angelski spev so si nadeli leta 2001, ob praznovanju 400-letnice naselitve Angelske gore, na angelsko nedeljo istega leta smo priredili svoj premierni koncert.

Zbor, ki ves ta čas šteje okrog 25 pevk in pevcev, vseskozi vodi Katarina Vidmar, prej Čibej. V teh desetih letih so gostovali v Šenčurju, na Vojskem, v Zavodnjah in Podgradu, nekaj zborov pa so povabili v goste k njim.

Z revijo Primorska poje so bili na odrih v Štandrežu, Gorici, Kneži, Šempasu, Bazovici in na Opčinah, na občinski reviji Naši zbori pojo so peli v Ajdovščini, Vipavi in Budanjah, predstavili so se tudi Pod modrim nebom.

Dvakrat so se udeležili Festivala cerkvenih pevskih zborov v Logu pri Vipavi, lansko pomlad so nastopili na Natečaju Bogomir Špacapan v Podgori. Z združenimi zbori vipavske dekanije so oblikovali prvi Terčeljev shod.

Radijsko mašo so sooblikovali v domači cerkvi za Radio Ognjišče in III. program Radia Slovenija ter v Rojanu za Radio Trst, na Colu pa so vsem poslušalcem nacionalnega radia zapeli na javni prireditvi Koncert iz naših krajev.

Domači kraj so predstavili na Večeru Gorjanov v Primorskem dramskem gledališču v Novi Gorici, sicer pa so se tudi doma radi odzvali vsem vabilom na najrazličnejše prireditve: v lepšo prihodnost so ob otvoritvi pospremili dvorano, ki nas danes gosti, popestrili so predstavitve knjig Alda Černigoja in Janka Bratine v avli Osnovne šole Otlica, dodali glasbo koloniji Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu, se združili z drugimi domačimi zbori v božičnem koncertu, zapeli ob blagoslovu kamnite spirale arhitekta Damjana Popelarja, predstavili kulturo domačega kraja udeležencem mednarodnega orientacijskega teka OOcup 2011, gostovali pri Pevskem zboru DPŽ Predmeja, se naučili dve dalmatinski za Otliški glasbeni večer in celo dve kitajski za predstavitev te dežele v tukajšnji dvorani.

Ob vsem naštetem pa niso nikoli pozabili, da so se "rodili" na koru – z veseljem so skoraj 700-krat ob nedeljah in praznikih olepšali bogoslužje v domači cerkvi. Tudi v njihovem drugem desetletju bo tako!

V soboto, 3. decembra 2011, je zbor v dvorani na Otlici s koncertom proslavil svoj 10. rojstni dan. Na koncertu so zapeli sakralne in posvetne pesmi – tiste, po katerih jih poznajo s kora, z najrazličnejših prireditev, in tiste, ki so jim predstavljale izziv. Med njimi velja izpostaviti kitajsko ljudsko pesem Reka Liuyang, ki so jo prvič zapeli pred tremi leti na predstavitvi kitajske dežele v dvorani na Otlici. Ob tej priložnosti jih je ponovno obiskala ga. Wang Xuan in nas spremljala na kitajsko ljudsko glasbilo guzheng. Poleg nje so v svoji sredi gostili tudi Pevski zbor Društva podeželskih žena Predmeja in solista Adrijana Kodeljo, desetletnega dečka, s pomočjo katerega so zapeli njihovim najmlajšim. Ob koncu pa so posamezni člani zbora prejeli Gallusove značke za večletno pevsko udejstvovanje. Precej siv poznojesenski večer so zaokrožili s prijetnim druženjem ob Miklavževih dobrotah.












 

Lokacija:
Print Friendly and PDF