Preskoči na vsebino


Katedrala Srca Jezusovega v Sarajevu

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu

Krščanstvo je na področju današnje osrednje Bosne zelo staro saj njene korenine v BiH segajo v postapostolsko obdobje. V tem času so nastale prve verske skupnosti, župnije, škofije. Prvi oznanjevalci pa so prihajali iz dalmatinskih in panonskih krajev. S selitvijo narodov: zahodnih Gotov, Hunov, Avarov in Slovanov, pa so bile mnogi krščanski kraji, škofije in cerkve porušeni, krščanstvo pa večinoma zatrto.

S prihodom Hrvatov na to območje, se je začel večstoletni postopni proces pokristjanjevanja. Sredi 11 stol. v času hrvaškega kralja Petra Krešimirja IV. je bila ustanovljena prva škofija imenovana Bosanska škofija.

Današnja Katedrala Srca Jezusovega v Sarajevu ima svoje korenine v srednjem veku in je povezana s katedralo Sv. Patra sredi 13. stol. v Vrhbosni. S te katedrale je ohranjen oltarni kamen na katerem piše: »Apostoli Petri Vrbos..«.

Prvi vrhbosanski škof, ki je bil imenovan po ponovni vzpostavitvi cerkvene oblasti v BiH, je bil dr. Josip Stadler, ki je bil ustoličen 15. januarja 1882 v majhni leseni cerkvici sv. Antona na Bistriku. Ena izmed prvih skrbi škofa Stadlerja je bila gradnja katedrale v Sarajevu, ki se je začela 1884 in končala 1889 leta. …

Vabljeni, da si pogledate oddajo o sarajevski Katedrali, o kateri nam je pripovedoval rektor Katedrale mons. Ante Meštrović, kateremu se za gostoljubnost in pričevanje iskreno zahvaljujemo.

Vabljeni tudi na spletno stran Katedrale-Sarajevo.

 

 

 

Kopiranje oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

Mir in dobro !

 

 

 

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF