Preskoči na vsebino


Župnija Sevnica

Na željo gledalcev oddaje Pot–i smo bili na obisku v župniji Sevnica – škofija Celje. Pastoralno delo nam je predstavil domači župnik Vinko Štrucelj. Oskar Zoran Zelič nam je predstavil zgodovino župnije.
 


Župnija Sevnica, duhovnik Vinko Štrucelj in Zoran Zelič - predvajaj (trajanje 37 minut)


 

Sveti Nikolaj se je rodil bogatemu, a zelo pobožnemu očetu Evfemiju in mami Ani. Rodil se je šele več let po njuni poroki, ko že nista več mogla pričakovati otrok. Njuna usmiljenost do revežev je dosegla, česar jima narava ni naklonila. Nebeški sel jima je prinesel veselo oznanilo, obljubil jima je sina, ki jima bo v tolažbo v starosti, imenujeta naj ga Nikolaj; ime pomeni »zmaga ljudstva«.

Poslala sta ga v dobre šole. Še čisto mlad je svetnik živel zelo zgledno. Posvetil se je spoznavanju Boga, kasneje pa ga je njegov stric škof posvetil v duhovnika. Ker so mu zaradi kuge umrli starši, je veliko premoženje, ki ga je podedoval, razdelil med reveže, sam pa je postal opat v samostanu. Sv. Nikolaj je kmalu postal eden najbolj znanih svetnikov v vsej vzhodni Cerkvi, najprej v Grčiji, nato v Rusiji, kjer so ga sprejeli za narodnega zavetnika. Sv. Nikolaju so tudi pri nas posvetili mnogo cerkva, priporočajo pa se mu mornarji, čolnarji, ribiči, trgovci, popotniki, pa tudi mlade neveste za srečno poroko.

Pišite nam še naprej na elektronski naslov.

www.donbosko.si/sevnica 

Lokacija:
Print Friendly and PDF