Preskoči na vsebino


Evharistija

V oddaji Pot – i smo na željo gledalcev oddaje Pot–i v Sloveniji in tujini smo zopet gostili zelo priljubljenega Jezusovega duhovnika Jožefa Lipovška iz župnije svetega Petra v Malečniku pri Mariboru.


Evharistija, duhovnik Jožef Lipovšek - predvajaj  (trajanje 42 minut)
 

To je v nadškofija Maribor na štajerskem. Kaj je pravzaprav evharistija. To je po domače povedano, beli kruh- narejen iz vode in bele moke, testo pa potem še spečeno....izrezano na okrogle ploščice, male so za ljudi, pri obhajilu. Velike pa pri povzigovanju pri daritvi. Velike so iz čist praktičnega razloga, da ljudje tudi bolj daleč vidijo, da je povzdignil. Te bele ploščice imenujemo hostije.

Pri maši se te običajne hostije spremenijo v posvečene hostije, saj Jezus v njih vstopi in v njih prebiva. Pri obhajilu se tako združimo z Jezusom. Se pravi, da je v nas Jezus.

Če smo v grehu ni prav, da ga prejemamo. (Ko smo umazani tudi mi ne jemo, se prej umijemo. Ko smo umazani ne objamemo prijateljev, ki so nam prišli na obisk sicer jih umažemo.)

Če imamo čisto srce brez greha nas Jezus ozdravlja naših bolezni, problemov,.... Če pa ga prejemamo v grehu ali celo smrtnem grehu se nam lahko bolezni poslabšajo.... Evharistijo tudi častimo in sicer duhovnik postavi na vidno posvečeno hostijo in pred njo se moli molitve in zahvale ter prošnje. Tako Jezusu v posvečeni hostiji izkazujemo zahvalo in pripadnost Bogu...Vabljeni k ogledu oddaje Pot – i in iz srca Hvala moji gledavci za sodelovanje .Pišite nam še naprej tako zvesto na elektronski naslov  oddaja.pot-i@telemach.net
 

Kopiranje oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

 

Mir in dobro v Gospodu. 

Lokacija:
Print Friendly and PDF