Preskoči na vsebino


Šolske sestre de Notre Dame

Šolske sestre de Notre Dame so se naselile med slovenskim ljudstvom proti koncu 19. stoletja. Samostan in šolo so odprle leta 1886 v Šmihelu pri Novem mestu, dve leti za tem pa še v Trnovem pri Ilirski Bistrici. V oba kraja so prišle iz Gorice, kamor je ustanoviteljica kongregacije Mati Terezija Gerhardinger leta 1857 poslala svoje sestre. V Gorici so prevzele delo v deželnem zavodu za gluhoneme otroke italijanske in slovenske narodnosti, kasneje pa v dekliški šoli, internatu in sirotišnici. Šolsko in vzgojno delo v teh ustanovah je hitro napredovalo in ko je že bilo v polnem razcvetu, se je slovenska duhovščina obrnila na vodstvo goriškega samostana, da bi sestre ustanovile podobne zavode tudi na Kranjskem.

Ustanoviteljica, bl. Marija Terezija Gerhardinger je bila žena globoke vere, ki je vedno iskala BOŽJO VOLJO, si prizadevala za EDINOST v naši mednarodni skupnosti in odgovarjala na pereče POTREBE svojega časa, ko se je posebej posvečala UBOGIM in VZGAJALA s širokim pogledom na svet.

Na vašo željo, dragi gledalci, smo bili pri sestrah v Ljubljani, kjer je za vas pregovorila mag. s.Magda Burger za kar se ji iskreno zahvaljujemo.

Povabljeni tudi na njihovo spletno stran : http://notredamke.rkc.si

 

Šolske sestre de Notre Dame, s. Magda Burger 

 

Kopiranje oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

Mir in dobro v Gospodu.

Lokacija:
Print Friendly and PDF