Preskoči na vsebino


Angeli, mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek

Na željo gledalcev oddaje Pot – i, smo bili zopet na obisku v mariborski nadškofiji. Pogovarjali smo z mariborskim nadškofom, metropolitom msgr. dr. Marjanom Turnškom. Gospod nadškof nam je spregovoril o Angelih …

  Angeli, mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek

 

Dr. Marjan Turnšek se je rodil 25. 7. 1955 v Celju. Leta 1970 je maturiral na celjski gimnaziji in se vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani, kjer je leta 1981 diplomiral in bil tudi posvečen v duhovnika. Štiri leta je služboval kot kaplan v župniji sv. Martina v Velenju.

Podiplomski študij je nadaljeval v Rimu na Papeški univerzi Gregoriana in ga leta 1990 končal z doktorsko disertacijo Cerkev in zakramenti v teologiji predkoncilskega obdobja in v odlokih drugega vatikanskega cerkvenega zbora.

Od leta 1990 dalje je kot znanstveni sodelavec na Kongregaciji za zadeve svetnikov sodeloval pri pripravi beatifikacije Antona Martina Slomška (1999), kot zunanji strokovni sodelavec pa še naprej sodeluje pri postopku za njegovo kanonizacijo. Od leta 1993 je član združenja Europäische Gesellschaft für katholische Theologie, bil pa je tudi član tajništva sinode (plenarnega zbora) Cerkve na Slovenskem pri Slovenski škofovski konferenci (1997–2001). Od leta 1990 kot profesor deluje na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani na enoti v Mariboru. Sodeloval je pri nastajanju in izvajanju Šole za animatorje, ki je razširjena po vsej Sloveniji, in pri nastajanju učbenikov za predmet vera in kultura na cerkvenih katoliških gimnazijah. Leta 1994 je bil imenovan za rektorja bogoslovnega semenišča v Mariboru, leta 1999 pa za kanonika tamkajšnjega stolnega kapitlj.
Zahvaljujemo se mariborskemu nadškofu metropolitu msgr. dr. Marjanu Turnšku, da je spregovoril za gledalce oddaje Pot–i.
Kopiranje oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

Mir in dobro !

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF