Preskoči na vsebino


Župnija Ajdovec ter svetniška kandidata J. F. Gnidovec in bl. Drinska mučenka Antonija Fabjan

Na željo gledalcev oddaj Pot – i smo bili na obisku v župniji Ajdovec. Za vas so spregovorili domači župnik Janez Zaletel in župljani. Predstavili so nam župnijo ter svetniška kandidata škofa Janeza Frančiška Gnidovca ter blaženo drinsko mučenko s. Antonija Fabijan.

Župnija Ajdovec in svetniška kandidata J. F. Gnidovec in bl. Drinska mučenka Antonija Fabjan, duhovnik Janez Zaletel

 


 

Blažena Marija Antonija Fabjan, rojena kot Jožefa Fabjan, slovenska redovnica, mučenka in blaženka, * 23. januar 1907, Malo Lipje, † 15. december 1941, Goražde, Neodvisna država Hrvaška (danes Bosna in Hercegovina).

Rodila se je očetu Janezu in materi Jožefi rojeni Kralj, kot tretji od petih otrok. Oče je imel iz prvega zakona še tri otroke. Umrl je, ko je bilo Jožefi 4 leta in ko je bila najmlajša Angela stara 2 meseca. Ko je imela 11 let, ji je umrla še mama. Vseh 8 nepreskrbljenih otrok so prevzeli svojci in tako je Jožefo vzgajala ena izmed tet. Slednja je Jožefo ob Božjem klicu za redovništvo tudi podprla in ji ves čas stala ob strani.

K Hčeram Božje ljubezni je prišla po posredovanju sorodnice sestre Margarete Jarc, ki je že bila v tej družbi. Jožefa je prišla v Sarajevo 9. aprila 1929 in se pridružila 46 Slovenkam, kolikor jih je bilo tega leta v redu. V noviciat je stopila na svoj god, 19. marca 1930, in prevzela ime Marija Antonija. V drugem letu noviciata je bila njena učiteljica tudi sestra Marija Berchmana (kasneje somučenka). Sprva je bila v službi v samostanu Betanija pri Sarajevu, potem v Antunovcu na Ilidži ter ponovno v Betaniji. Ukvarjala se je z vrtnarstvom, skrbela za živino in delala na polju. Zaradi slabega zdravja je bila zavoljo okrevanja premeščena na Pale, kamor je dospela 16. septembra 1936. Tudi po večnih zaobljubah 28. avgusta 1937 se je vrnila v samostan na Pale, kjer je delovala do mučeniške smrti.

Zahvaljujemo se domačemu župniku za pomoč pri snemanju in tudi vsem se zahvaljujemo za realizacijo oddaje o blaženi Mariji Antoniji Fabjan in Častitljivemu Božjemu služabniku J.F. Gnidovcu.

Priporočamo vam tudi ogled oddaje o Drinski mučenki Krizini Bojanc, rojeni v Zburah, v župniji Šmarjeta na Dolenjskem in oddajo, ki smo jo posneli pri Hčerah Božje ljubezni, z vicepostulatorko za Drinske mučenke, s. M. Ozano Krajačić, FDC v Zagrebu Drinske mučenke.Kopiranje TV oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

Lokacija:
Print Friendly and PDF