Preskoči na vsebino


Kapucinski samostan sv. Frančiška na Ptuju

Za gledalce oddaje Pot–i je spregovoril predstojnik brat Milan Kvas.

 
 

Bratje kapucini so najmlajša družina manjših bratov svetega Frančiška Asiškega. V Frančiškovem gibanju je bil vedno navzoč močan izziv k prenovi v prvotnem duhu. Tako so br. Matej da Bascio in prvi bratje začeli z novim bratstvom manjših bratov. Bratje kapucini Sv. frančiškani in minoriti danes živimo in nadaljujemo Frančiškovo karizmo v Cerkvi in svetu.

Kapucini so prišli na Ptuj leta 1615. Ostali so do leta 1784, ko jih je pregnal cesar Jožef II. Vrnili so se leta 1924, ko so jim minoriti odstopili cerkev sv. Ožbalta. V bližini cerkve so kupili hišo, ki pa je bila po drugi svetovni vojni nacionalizirana. Leta 1971 je bila ustanovljena župnija sv. Ožbalta, leta 1981 pa zgrajen nov samostan . Leta 1992 je bila hiša ob samostanu denacionalizirana.

Leta 1995 so v Novi vasi pri Ptuju začeli graditi podružno cerkev sv. Leopolda Mandića. Temeljni kamen je blagoslovil mariborski škof dr. Franc Kramberger na velikonočni ponedeljek, 17. aprila 1995. 6. julija 1997 je br. Vlado Kolenko, domačin, v njej daroval svojo novo mašo. Tam je sedaj tudi redno bogoslužje in verouk.

Župnijska Karitas Ptuj - sv. Ožbalt
V župniji je dejavna tudi župnijska Karitas, ki ima svoje veliko skladišče v nekdanjem vojaškem skladišču. Pomaga Ptujčanom in tudi ljudem v stiski, ki prihajajo tja iz širše okolice.

Župnija sv. Jožefa
Pred drugo svetovno vojno, leta 1940, je nekdanja romarska cerkev sv. Jožefa na Studencih postala župnijska cerkev. Na območju studenške župnije živi okrog 7500 prebivalcev, od katerih je okrog 5000 katoliške vere. Novi koroški most je Studence še bolj približal levemu delu Maribora in Dravski dolini. Zaradi starejšega prebivalstva, saj na Studencih ni novih blokov, opažamo večjo smrtnost kot rodnost. Župnija sv. Jožefa ima dober mešani pevski zbor in tudi mladinskega, ki pojeta na vse nedelje in praznike. Tudi župnijski pastoralni svet je dejaven.

Povabljeni k ogledu oddaje.

 

Kopiranje oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

Mir in dobro !

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF