Preskoči na vsebino


Župnija blaženega škofa Antona Martina Slomška, Maribor – Košaki

"Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti." A. M. Slomšek

Na željo gledalcev oddaje Pot–i smo obiskali župnijo Košaki Maribor. Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki, je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že božji služabnik papež Janez Pavel II., 19.9.1999, ko je prištel škofa Antona Martina Slomška k blaženim, blagoslovil tudi temeljni kamen za novo župnijsko cerkev bl. A. M. Slomška v Košakih.

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška, Maribor – Košaki, duhovnik Igor Novak

Župnija je tako temeljni kamen za cerkev od tedaj imela, ni pa še imela cerkve. Zanjo so se trudili več kot 10 let. V tem času so gradili vsa temeljna župnijska telesa, ustanavljali in gradili župnijsko občestvo – vse to pod vodstvom prvega župnika, frančiškana blagopokojnega p. Francija Pivca, ki je 29. oktobra 2008, po dolgotrajni bolezni umrl.

Poleti leta 2008 so začeli z gradnjo nove cerkve, kakor si jo je zamislil arhitekt Ivo Goropevšek. Gradbena dela izvaja podjetje SCT. Na nedeljo Jezusa Kristusa, Kralja Vesoljstva, je ob 9.30 na gradbišču nove župnijske cerkve v Košakih nad Vinagovo stiskalnico najprej nadškof metropolit Kramberger blagoslovil gradbišče in dela na njem, ter položil temeljni kamen.

V pastoralnem letu 2008/2009 je župnijo vodil frančiškan p. Jože Urbanija. S 1. avgustom 2009 so bratje frančiškani po 11. letih našo novo župnijo predali v duhovno oskrbo mariborski nadškofiji. Tako je bil za tretjega župnika naše župnije imenovan dotedanji stolni kaplan Igor Novak.

Župnija tako postopno raste in uresničuje temeljno poslanstvo, ki je graditev božjega kraljestva na zemlji. In prav vsak župljan in župljanka ima pri tem delu nenadomestljivo poslanstvo, bodisi v duhovni ali materialni podpori. Bog daj, da bi rasla njihova zavest in pripadnost, da bodo tako vsem ljudem mesta znamenje veselja in radosti, ki nam ga daje Bog.

Še vedno Vas vabimo,
da darujete za novo cerkev s
t.i. opeko – po Vaših zmožnostih:
otroška opeka: nad 10 eur
družinska opeka: nad 100 eur
železna opeka: nad 500 eur
bronasta opeka: nad 1000 eur
srebrna opeka: nad 3000 eur
zlata opeka: nad 5000 eur

Vašo denarno pomoč nakažete na žiroračun:

Župnija Maribor – Košaki,
Košaški dol 153, 2000 Maribor

pri Poštni banki Slovenije:
v Sloveniji: TRR: SI56 9067 2000 0591 664;
s pripisom: za opeko
tujina: TRR: SI56 9067 2000 0591 664, PBSL SI 22x

BOG VAM POVRNI IN BL. ŠKOF SLOMŠEK

Zahvaljujemo se župniku Igorju Novak da je spregovoril za gledalce oddaje Pot–i. Poromajte še vi prijatelji na Slomškov grob v Mariborsko stolnico in obiščite župnijo Košaki Maribor.

Več o župniji Košaki Maribor, najdete na njihovi spletni straniKopiranje oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

Mir in dobro !

Lokacija:
Print Friendly and PDF