Preskoči na vsebino


Minoritski samostan sv. Viktorina na Ptuju

Za gledalce oddaje Pot–i so spregovorili gvardijan p. Franc Meško, župnik p. Andrej Feguš in gospa Silva Žabota. Zavetnik samostana je sv. Viktorin Ptujski, ki goduje 3. novembra.

Minoritski samostan sv. Viktorina na Ptuju, gvardijan p. Franc Meško

Poslanstvo:
- župnijska pastorala,
- pastoralna pomoč župnijam,
- vodenje ljudskih misijonov in duhovnih vaj.

Nadžupnijo sv. Jurija smo 1971 leta sprejeli bratje minoriti in takrat je dobila ta župnija tudi nove župnijske meje. Zato je bila v mesecu septembru 2001 slovesnost ob 30-letnici na novo razmejene župnije.

Leto 2002 je 30-obletnica ustanovitve samostana sv. Viktorina v nadžupniji sv. Jurija.

V letu 2001 je cerkveni mešani zbor sv. Viktorina obhajal 30-letnico obstoja in pri tem imel odmevni koncert v domači cerkvi sv. Jurija na Ptuju ter na božični večer celovečerni koncert adventnih in božičnih pesmi ter kolednic v čudoviti baročni obednici ali "refektoriju" samostana sv. Petra in Pavla na Ptuju.

V nadžupniji svetega Jurija, imenovani tudi proštija, delujeva trenutno v pastorali dva redovnika minorita, v samostanski skupnosti pa smo štirje redovniki minoriti.

Pastoralno delo se deli na dejavnosti:
Pastorala odraslih: bolniki, člani ŽPS, starši veroučencev.
Pastorala mladine in otrok: predvsem verouk. Verouk obiskuje 251 otrok do 8.razreda. V Ptuju obstajajo tri župnije, zato je birma vsako leto ob koncu osemletke v eni izmed treh župnij za vse birmance mesta Ptuja.
Pastorala skupin: cerkveni mešani pevski zbor sv. Viktorina, otroški cerkveni zborček, Franciškov svetni red, ki ga bolj domače imenujemo Frančiškova družina (ustanovljen 1986 leta) in Frančiškove delavnice, zakonska skupina, liturgična skupina, Karitas in ministranti.
Tečaj za zaročence: V prostorih samostana že 22 let deluje permanentni tečaj za zaročence ali predavanja za mladoporočence.

Vse minoritske samostane v Sloveniji v oddaji Pot–i si lahko pogledate na označeni spletni strani.


 

Kopiranje oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

Mir in dobro !

Lokacija:
Print Friendly and PDF