Preskoči na vsebino


Minoritski samostan sv. Trojice v Halozah

V oddaji Pot–i so se nam predstavili bratje minoriti , gvardijan p. Martin Gašperič , p. Benjamin Mlakar in p. Damjan Tikvič.
 


Minoritski samostan sv. Trojice v Halozah, gvardijan p. Martin Gašperič , p. Benjamin Mlakar in p. Damjan Tikvič  - predvajaj  (trajanje 45 minut)

 

Redovniki dominikanci so leta 1654 zgradili mogočno baročno cerkev v čast Sv. Trojici. Ko so dominikanci morali zapustiti samostan in cerkev, je to pripadlo verskemu skladu Turnišče, ki ga je pozneje odkupil grof Adolf Schonburg. 4. novembra, leta 1826 je cerkev brezplačno izročil v dušnopastirske namene ptujskim minoritom, ki so soupravljali to župnijo. Ostale stavbe so morali minoriti odkupiti.

Po svojih dimenzijah daleč presega vsa podeželska svetišča (dolga je 36 m, široka 10 m, visoka je 1 3,5 m; zvonik je visok 25m).

1671 je cerkev dobila baročni oltar sv. Trojice (glavni oltar v prezbiteriju). Ob sliki sv. Trojice sta kipa, levo sv. Dominik, desno sv. Frančišek Asiški. V drugi etaži oltarnega nastavka sta kipa, levo sv. Vincencij Farer, desno sv. Anton Padovanski. V tretji oltarni etaži je v sredini upodobitev dveh zavetnikov iz časov kuge, sv. Boštjan in sv. Rok; ob sliki sta kipa, levo sv. Janez evangelist, desno sv. Janez Krstnik. Vrh oltarnega nastavka je kip nadangela Mihaela z mečem.Stranski oltarji: sv. Ana z možem Joahimom in sv. nazareško Družino, Rožnovenska kraljica s sv. Dominikom in sv. Katarino Siensko; Sv. Florijan; sv. Jožef delavec.Druge znamenitosti: Skrivnosti rožnega venca (medaljoni), poslikava na stropu (1900), križev pot (pleterski). Dom duhovnih vaj Sv. Trojica v HalozahV samostanu je dom duhovnih vaj. V poletnih mesecih je namenjen predvsem osnovnošolcem, srednješolski mladini in študentom, ki se pri nas zbirajo na taborih.

Ostali čas sprejemamo birmanske in druge skupine. Možno je uporabiti samo prostore ali pa komplet duhovno ponudbo. Polna zasedba s skupnimi ležišči je 35 oseb.

Več na spletni strani http://minoriti.rkc.si in www.zupnija-sv-trojica-haloze.rkc.si

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF