Preskoči na vsebino


Župnija Črneče

Na željo gledalcev oddaje Pot-i smo obiskali župnijo Črneče, Libeliče in podružnično cerkev Sv. Križa nad Dravogradom. Za gledalce oddaje Pot-i je spregovoril župnik Franc Kraner in povabljeni tudi na romanje k njim.
 


Župnija Črneče, duhovnik Franc Kraner  - predvajaj  (trajanje 40 minut)


 

Predstavljamo vam vasico ob avstrijski meji, zaprto z ene strani z reko Dravo, z druge z (odprto) avstrijsko mejo ter s tretje z Libeliško Goro. Župnija ima za svojega zavetnika sv. Martina. Nastala je na ozemlju še starejših prafar: Šmihel pri Pliberku in Šmartno pri Slovenj Gradcu.

Zgodovinar Singer je postavil nastanek libeliške župnije med leta 1132 in 1154, ker je Peregrim ali Pilgrin dne, 20. 10. 1154 izročil Libeliče samostanu korarjev (vrsta avguštinskih menihov, ki so hodili molit na Koroško v Dobrlo ves). V njihovi lasti je ostala vse do leta 1606, ko so dobrleveški samostan prevzeli jezuiti. Do prve polovice 18. st. je velik del Slovenskega ozemlja spadal pod oglejski partriarhart. K libeliški pražupniji so pripadale naslednje podružnice: Potoče (sedaj podružnica župnije Suha v Avstriji), Črneče, Šentjanž pri Dravogradu s podružnico sv. Jedert, Marija na jezeru (Prevalje), Strojna, Kotlje - sedaj vse samostojne župnije.

Do leta 1792 so Lavantinsko škofijo preuredili tako, da so Libeliče in ves velikovški okraj spadale pod Lavantinsko škofijo. Po letu 1809 je dobrleveški samostan prevzel Benediktinski red, župnijo Libeliče pa so začeli oskrbovati Benediktinci iz št. Pavla v Labodski dolini. Po 1. svetovni vojni je bila župnija za kratek čas priključena k Krški škofiji, leta 1922 pa je spet prišla pod okrilje Lavantinske škofije. V letu 2002 je bila notranjost cerkve temeljito obnovljena. Uredili so talno ogrevanje, prebelili stene in strop, obnovili >Križev pot< ter postavili novo spovednico.


Pišite nam še naprej na elektronski naslov  oddaja.pot-i@telemach.net

Mir in dobro ! 

Lokacija:
Print Friendly and PDF