Preskoči na vsebino


Župnija Domžale

Na željo gledalcev oddaje Pot – i smo obiskali župnijo Domžale. Za gledalce je spregovoril domači župnik Janez Šimec.
 


Župnija Domžale, duhovnik Janez Šimec - predvajaj  (trajanje 41 minut)

 

Matija Tomc je bil po rodu iz Bele Krajine, rojen v Kapljišču. Po šolanju v domačem kraju, Novem mestu in Šentvidu nad Ljubljano je vstopi v bogoslovje in bil leta 1923 posvečen v duhovnika. Med leti 1926 in 1930 je na Dunaju študiral kompozicijo in orgle, po vrnitvi je v Zavodu sv. Stanislava vse do začetka druge svetovne vojne poučeval glasbo, medtem pa plodno sodeloval še z mnogimi drugimi glasbenimi ustanovami. Zaradi razpustitve Zavoda in pomanjkanja duhovnikov ga je škof leta 1946 poslal v Domžale za kaplana - za pomoč bolnemu župniku Berniku. Dve leti kasneje je Matija Tomc prevzel mesto župnika in to službo opravljal vse do zlate maše leta 1973, ko se je upokojil. Med Domžalčani je bil zelo priljubljen, spoštovan in cenjen. Prof. Matija Tomc je bil asketski mož visoke rasti in vzravnane drže, resnoben človek, ki je od sebe in drugih zahteval red. Čas, v katerem je živel, je bil neprizanesljiv, do njegove ustvarjalnosti nerazumevajoč in krut, o čemer priča tudi dejstvo, da je bil za dobra dva meseca jeseni leta 1953 celo zaprt.

Tomc je s skoraj 1300 glasbenimi deli pustil neizbrisno sled na polju slovenske glasbe, kjer je posegel na vsa področja - od opere (Krst pri Savici), cerkvenih (Križev pot) in posvetnih kantat (Stara pravda), kantatnih maš (Missa iubilaei) do orkestralnih skladb (Koncertna uvertura), komorne glasbe za solistične inštrumente in orgelskih del.

ŽUPNIJA DOMŽALE
Tabor 10
1230 Domžale
e-pošta: zu.domzale@rkc
http://zupnija-domzale.rkc.si

Svete maše
delavnik 7 in/ali 19 (*18)
nedelja 8, 10, 11.30 in 19 (*18)
praznik 7, 10, (17 (*16) - nekateri), 19 (*18)
(* od zadnje nedelje v oktobru do sobote pred zadnjo nedeljo v marcu)

Spoved in adoracija
sobota, ura pred večerno mašo

Povabljeni na ogled razgovora z gospodom župnikom Janezom Šimecom v oddaji Pot–i in Bokloni gospodu župniku Janezu za predstavitev župnije gledalcem. Hvala tudi gledalcem oddaje Pot–i da ste nas povabili v župnijo Domžale.

Želimo vam Blagoslovljeno gospodovo leto 2012 in vse dobro na vaših življenjskih poteh.

Mir in dobro!Lokacija:
Print Friendly and PDF