Preskoči na vsebino


Minoritski samostan sv. Maksimiljana Kolbeja v Ljubljani

Za gledalce oddaje Pot–i sta spregovorila gvardijan p. Danilo Holc in župnik p. Andrej Šegula.
 


Minoritski samostan sv. Maksimiljana Kolbeja v Ljubljani, gvardijan p. Danilo Holc in župnik p. Andrej Šegula - predvajaj  (trajanje 58 minut)

 

Bratje minoriti so na izrednem provincialnem kapitlju, 13. aprila 2011 sprejeli odločitev, da s 1. avgustom 2011 ustanovijo minoritski samostan sv. Maksimiljana Kolbeja v Ljubljani in prevzamejo župnijo sv. Petra ter duhovno oskrbo v Univerzitetnem kliničnem centru in Onkološkem inštitutu. Tako je bil ukinjen samostan sv. Lenarta v Sostrem župnijo pa so vrnili ljubljanski nadškofiji.

Samostansko skupnost sestavljajo bratje, ki se ukvarjajo z župnijsko in bolniško pastoralo, kakor tudi bogoslovci, ki študirajo na ljubljanski Teološki fakulteti.

Šempetrska cerkev je najstarejša ohranjena ljubljanska cerkev, ki je bila tudi sedež prafare in je bila prvič omenjena l. 1163. Stala je izven mestnega jedra, nad ježo Ljubljanice na vzhodnem obrobju. Romansko cerkev so temeljito predelali po turškem napadu l. 1472. Prenove in predelave cerkve pa so kasneje sledile v vsakem stoletju. Okoli večkrat dozidane cerkve je bilo pokopališče s kostnico.

Poslanstvo bratov, ki živijo v samostanu je zelo pestro, saj si prizadevajo živeti samostansko življenje, skrbeti za župnijo in duhovno oskrbo v UKC in onkološkem inštitutu, življenjski utrip pa obarvata skupnosti bogoslovcev in postulantov.

Vabljeni k ogledu oddaje.

Pišite nam še naprej na elektronski naslov.

Mir in dobro !

O minoritskem samostanu sv. Maksimijana Kolbeja si lahko preberete tudi na njihovi spletni strani http://minoriti.rkc.si.
 

Lokacija:
Print Friendly and PDF