Preskoči na vsebino


Drinske mučenke

Na željo gledalcev hrvaškega govornega področja smo obiskali Družbo "Hčere Božje Ljubezni" v Zagrebu. Sestra Ozana Krajačić nam je predstavila njihov red, ki v Sloveniji nima svoje hiše in Drinske mučenke, pet sester med katerimi sta bili tudi Slovenki s.Krizina Bojanc in s. Antonija Fabjan. Skrbele so za otroke različnih ver in narodnosti, negovale bolnike in pomagale vsem potrebnim.
 


Drinske mučenke - predvajaj  (trajanje 53 minut)

 

Življenjepisi blaženih drinskih mučenkNa beatifikacijski slovesnosti je sodelovalo okoli 20.000 vernikov iz cele regije. Mašo, ki so se je udeležili številni verniki iz BiH, Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Madžarske in drugod, je vodil posebni papežev odposlanec, kardinal Angelo Amato, ki vodi vatikansko kongregacijo za zadeve svetnikov in blaženih. Slovesnosti so se udeležili tudi številni Cerkveni dostojanstveniki.

Sestre Jula Ivanišević iz Hrvaške, Berchmana Leidenix iz Avstrije, Slovenki Bojančeva in Fabjanova ter madžarska Hrvatica Bernadeta Banja so na Palah v BiH skrbele za otroke različnih ver in narodnosti in negovale bolnike. Njihov samostan je med drugo svetovno vojno služila za pribežališče vseh pomoči potrebnih.

Njihova trupla so vrgli v reko Drino
Decembra 1941 so samostan napadli četniki, ga požgali, nune pa nasilno odvedli v Goražde. Tam so jih nato skušali posiliti, a se niso pustile in so se skušale rešiti s skokom skozi okno. Na koncu so jih četniki pokončali z noži, njihova trupla pa vrgli v reko Drino.

Božje služabnice, drinske mučenke, so vero in ljubezen do Kristusa izpričale z mučeniško smrtjo in si s tem 70 let kasneje prislužile razglasitev za blažene mučenke. Kot je utemeljil papež Benedikt XVI. v odloku, ki ga je sprejel januarja letos, so si to prislužile, ker so utrpele smrt zaradi sovraštva do katoliške vere (in odium fidei). Njihov spomin bodo obeleževali vsako leto 15. decembra, na obletnico njihove smrti.

Povabljeni na njihovo spletno stran www.kblj.hr.

S. M. Ozana Krajačić, FDC
 

Lokacija:
Print Friendly and PDF