Preskoči na vsebino


Marijino svetišče na Sveti Gori nad Novo Gorico

Gvardijan p. Bogdan Knavs in zakonca Uroš in Ana Vidic so spregovorili za gledalce oddaje Pot-i.
 


Marijino svetišče na Sveti Gori nad Novo Gorico, duhovnik gvardijan p. Bogdan Knavs in zakonca Uroš in Ana Vidic - predvajaj  (trajanje 58 minut)

 

Nad reko Sočo in Solkanom se strmo dviga romarska božja pot na Sveto Goro, visoko 682 metrov. Z gore se romarju odpre s severa slikovit pogled na Julijske Alpe, z vzhoda na Trnovski gozd, Škabrijel in Grgar, z juga na Gorico, Solkan in Sabotin, na Kras in Jadransko morje, z zahoda na vinorodna Brda, Karnijske Alpe in Dolomite. Na Sveto Goro se lahko pripeljemo iz Solkana po asfaltirani cesti, ob kateri so postaje križevega pota iz leta 1991, ali pa se podamo s Prevala peš po stari romarski poti; na Goro pridemo tudi iz Grgarja in Zagore pri Plavah.

Sveta Gora je z veličastno baziliko, frančiškanskim samostanom, romarskim domom, duhovno-izobraževalnim središčem Tau in restavracijo biser evropske Povezovalne poti treh romarskih svetišč, kamor sodita še Stara Gora nad Čedadom in Marijino Celje na Kanalskem Kolovratu. O začetkih romarske božje poti govorilatinski napis iz 17. stoletja na podstavku Marijinega kipa z Detetom v naročjuv kapeli prikazanja: »Tako se je Marija na gori Skalnici, sedaj pa se imenuje Sveta, prikazala leta 1539 Uršuli Ferligojnici in ji naročila: Povej ljudstvu, naj mi tukaj postavi hišo in me prosi milosti.« Uršulo je posvetna oblast večkrat zaprla v ječo solkanske graščine, iz katere je bila vedno čudežno rešena.

Zahvaljujemo se gvardijanu p. Bogdanu Knavsu in zakoncema Vidic za sodelovanje. Vabljeni k ogledu oddaje Pot-i .

www.paterbogdan.si

http://svetagora.si/

Obnova romarskega doma na s Sveti Gori

Iskreno smo vam hvaležni za vsak Vaš najmanjši dar. Bog poplačaj za Vaše razumevanje in srčno pomoč. Dobrotnikov se redno spominjamo v molitvah in pri svetih mašah. Vaše darove lahko nakažete na račun:

Raiffeisen Krekova banka d.d.
Frančiškanski samostan Sveta Gora, Sveta Gora 2, 5250 Solkan
TRR 24500-9004433828
(za Romarski dom)
Sklic na številko 50 

Lokacija:
Print Friendly and PDF