Preskoči na vsebino


Župnija sv. Antona Padovanskega, Ljubljana Vič

Na željo gledalcev smo obiskali frančiškanski samostan Vič v Ljubljani. Za gledalce oddaje Pot–i je spregovoril župnik Marjan Čuden. Vabimo vas k ogledu oddaje in hvala vsem župljanom za sodelovanje v oddaji Pot–i.
 


Župnija sv. Antona Padovanskega, Ljubljana Vič, duhovnik Marjan Čuden - predvajaj  (trajanje 58 minut)

 

Več o sv. Anton Padovanskem ...

Sveti Anton se je rodil 15. avgusta 1195 portugalskemu plemiču Martinu Bulhões in njegovi ženi Mariji Tereziji Taveira. Njegovo krstno ime je bilo Fernando de Bulhões. Pri petnajstih letih mu je ob porodu umrla mati, kmalu zatem pa je vstopil v avguštinski samostan v Lizboni. Po približno enem letu ga je predstojnik samostana premestil v Coimbro. Tu je leta 1220 kot mlad redovnik prisostvoval čaščenju relikvij frančiškanskih mučencev, ki so misijonarili v Maroku, kjer so jih muslimani mučili do smrti. Ferdinanda sta njihova zgodba in trpljenje tako pretresla, da se je odločil prestopiti v red manjših bratov. Želel je oznanjati krščansko vero med muslimani, čeprav je s tem tvegal svoje življenje. Zaradi brodoloma in bolezni ni dospel v Afriko, pač pa se je po rešitvi in okrevanju na Siciliji odpravil v Umbrijo, od koder je po kapitlju odšel s provincialom Gracijanom v Emilijo Romagno. Slučajno so odkrili njegov govorniški talent. Po naročilu sv. Frančiška Asiškega je začel poučevati brate teologijo in je prepotoval velik del Italije in južne Francije. Nazadnje se je ustalil v Padovi, kjer je 13. junija 1231 v bližnji Arceli umrl.

Anton Padovanski je najhitreje kanonizirani svetnik v zgodovini katoliške cerkve. Papež Gregor IX. ga je za svetnika razglasil samo enajst mesecev po njegovi smrti.

Je zavetnik Padove, Lizbone, Paderborna in Hildesheima, poznan je tudi kot priprošnjik za igubljene stvari, z zaupanjem pa se mu med drugim priporočajo tako zaljubljenci kot zakonci.

Več o župniji Vič najdete na njihovi spletni strani www.zupnija-vic.si.

Mir in dobro! 

Lokacija:
Print Friendly and PDF