Preskoči na vsebino


Zakonci za Kristusa (druga oddaja)

V drugi oddaji so nam spregovorili o družini, zakramentih … duhovnik Jožef Lipovšek, Boris, Pečarič, Kristina Zadravec, Karmen Pečarič. Slišali boste zanimivo pričevanje Filipinca Ansela Belusoa, ki ga je tok življenja odnesel na rob življenja. Več boste zvedeli v prispevku na koncu oddaje.
 


Zakonci za Kristusa (druga oddaja) - predvajaj  (trajanje 44 minut)

 

Zakonci za Kristusa je združenje vernikov laikov, ki želi živeti kot prvotne skupnosti kristjanov v medsebojni povezanosti, sodelovanju, pomoči za premagovanje težav v vsakdanjem družinskem življenju.

Osnovni cilj skupnosti je prenova in podpora krščanskemu življenju v družini.
»Naša želja je, da na temelju osebnega odnosa obeh zakoncev in vseh družinskih članov z Bogom, zgradimo in ohranjamo trdne krščanske zakone in družine.«
Zakonci za Kristusa je skupnost krščanskih parov, ki so se izročili Kristusu in drug drugemu, tako da se lahko oblikujejo v zrele božje može in žene in izpolnijo svoj prvotni poklic – svoje družine vzgajati v službi božjemu kraljestvu. Zato prizadevanja niso usmerjena samo vase in v lastne družine, ampak Zakonci za Kristusa spodbujajo krščanske družine tudi k evangelizaciji drugih družin in osvajanju sveta za Kristusa po moči Svetega Duha.

Kako? Na voljo so redni seminarji, ki navadno preko vikenda poglobijo določeno področje vere ali zakonskega oz. družinskega življenja. Udeleženci so potem povabljeni (ne obvezani), da se pridružijo majhnim skupinam, ki se zbirajo tedensko po domovih (lahko tudi drugje, npr. v župnišču). Srečanja so namenjena najprej skupni molitvi in potem tematskim pogovorom o evangeliju v določeni družbeni stvarnosti, o vsakdanjih življenjskih težavah in njihovem reševanju v luči božjega načrta. S priporočili za redno osebno molitev in branje Sv. Pisma, s podporo in spodbujanjem za dobra dela opogumljajo drug drugega za živi stik z Jezusom Kristusom in prenavljanje v moči Svetega Duha. Kmalu so Zakonci za Kristusa oblikovali program prenove družinskega krščanskega življenja. Razširili so svoje veje na vse družinske člane in želijo ljubeče poskrbeti za vse: za otroke, mladostnike, mlade odrasle, ovdovele, ločene, ostarele,… Družina je temeljna enota družbe, del božjega načrta in sooblikuje stanje družbe. Jedro družine sta zakonca, okoli njiju pa lahko najdejo svoje mesto in smiselne naloge za dopolnitev družinskega življenja vsi člani (starejši in mlajši, otroci in odrasli, moški in ženske, zdravi in bolni in tudi pokojni).

V sodobnem svetu obstajajo številne sile, ki hote ali nehote, uničujejo same temelje družine: podpirajo ločitev zakona, ubijanje nerojenih otrok, zanemarjajo odgovorno vzgojo otrok in mladostnikov, zanemarjajo skrb za starejše ali nemočne,… Zakonci za Kristusa zagovarjajo družino kot Božje delo in pomagajo družinam, ki se trudijo živeti krščansko v sodobnem svetu tako, da omogočajo:

• Osebna prenova: Preden lahko govorimo o družini, morata mož in žena najprej obnoviti svojo pripadnost Bogu.
• Družinska prenova: Ko par obnovi svojo pripadnost Bogu, obnovi tudi svojo predanost drug drugemu in svojemu krščanskemu življenju. Postopno novo življenje, ki ga najdeta v Gospodu, prečisti vse družinske odnose.
• Prenova Cerkve: Ko so prenovljene posamične družine, te oblikujejo mrežo podobno predanih krščanskih družin, ki ne le drug drugega podpirajo, ampak tudi podpirajo Cerkev, katere člani so.

Prepričanja in ideali Zakoncev za Kristusa so:
• Verujemo v zakon kot nerazvezljivo ustanovo.
• Verujemo, da je Bog ustvaril moškega in žensko z enako osebno vrednostjo in dostojanstvom.
• Verujemo v neodtujljivo in nezamenljivo pravico in odgovornost staršev, da vzgajajo svoje otroke.
• Verujemo, da družina z uresničevanjem evangeljskega sporočila daje temelje za življenje in poslanstvo Cerkve – po molitvah, evangelizaciji in službi ljudem.
• Verujemo, da je mogoče najbolj učinkovito doseči prenovo krščanske družine tako, da povabimo Jezusa, da postane Gospod naših domov. To je mogoče tako, da dopustimo moči Svetega Duha, da vodi življenja naših družin po polni rabi vseh karizmatičnih darov, ki so nam na razpolago.

V čem se Zakonci za Kristusa razlikujejo od drugih gibanj?
• Zakonci za Kristusa spodbujajo globoko duhovno prenovo, ki vključuje osebno spreobrnjenje, razvijanje osebnega odnosa z Jezusom in življenje v moči Svetega Duha.
• Osredotoča se na par, s poudarkom na možu in ženi, ki skupaj rasteta v svojem krščanstvu in spodbuja medsebojno povezanost vseh družinskih članov.
• Zagotavlja stalno podporo in oblikovanje, s tem ko prepoznava, da lahko programi samo sejejo seme, medtem ko je rast dolgotrajen in težaven proces.
• Povezuje duhovna izhodišča, razmišljanja in izobraževanja z delom, načinom življenja in praktičnimi prizadevanji v vsakdanjem življenju v sodobnem svetu
• Osredotoča se na evangelizacijo, s tem da skuša doseči vedno več zakoncev, v povezanosti s klicem Cerkve laikom, naj aktivno sodelujejo v gradnji Božjega kraljestva na zemlji.

Nismo terapevti – smo zakonci, ki se trudimo sami s seboj in s prijatelji.
Nismo svetniki – vsakdanje življenje nam vedno postavlja nove probleme.
Nismo duhovniki – želimo pa biti posredniki med svetom in Cerkvijo.
Nismo najpametnejši – ampak zaupamo v vodstvo Svetega Duha.
Nismo popolni - poskušamo pa biti boljši.
Nismo samo zakonci – smo tudi starši, otroci, bratje, sestre, tete, strici.
Nimamo receptov za idealno življenje – smo le romarji za Kristusom.

Več na Zakonci za Kristusa

Boris Pečarič email: boris.pecaric@telemach.net

Zahvaljujemo se vsem za sodelovanje v oddaji Pot–i in vabljeni k ogledu oddaje.


P.S.:

Pričevanje (svedočenje) Ansela Belusoa (Filipini) v hrvaškem (u hrvatskom) jeziku
 


Pričevanje (svedočenje) Ansela Belusoa (Filipini) v hrvaškem (u hrvatskom) jeziku - predvajaj   (trajanje 12 minut)

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF