Preskoči na vsebino


Župnija Kranj

V oddaji Pot-i smo bili na obisku v župniji Kranj. Sodelujejo župnik msgr. Stanislav Zidar, prelat in župljani župnije Kranj.
 


Župnija Kranj, župnik msgr. Stanislav Zidar, prelat in župljani - predvajaj  (trajanje 38 minut)

 

Na prostoru sedanje župne cerkve v Kranju je stala njena prednica že v 6. stol. po Kristusu. Arheološko izkopavanje v notranjosti cerkve l. 1984 in severno od nje l. 1972 je pokazalo, da je tedaj tu že stal cerkveni kompleks, ki sta ga sestavljali cerkvena stavba s stranskima prostoroma, njej prizidana osmerokotna krstilnica na severni strani ter med njima kratek povezovalni hodnik. Prvotna cerkev je bila široka okoli 12 m in dolga 19 do 23 m. Dolžina je vključevala tudi vhodno lopo (narteks). Prvotna cerkev je po vsej verjetnosti obstajala še v 7. stol., njen dokončen propad pa lahko povezujemo z madžarskimi vpadi v 10. stoletju. O romanski predhodnici sedanje gotske cerkve vemo pravzaprav manj kot o starejši, poznoantični stavbi. Na prehodu med 14. in 15. stol. je bil v skladu s tedanjo arhitekturnimi težnjami zgrajen nov »meščanski dolgi" kor. Njegovo gradnjo povezujejo z intenzivno umetnostno dejavnostjo tedanjega župnika Kolomana de Manswerda.

Prezbiteriju so okrog l. 1440 meščani prizidali še ladjo, ki je bila obokana med leti 1452 in 1460. Oblikovanje ladijskega prostora je tedaj na slovenskem prostoru predstavljalo novost. S svojim kvadratnim tlorisom, ki ga na zahodu podaljšuje le istočasno zgrajeni zvonik z nadstropjem in enako višino obokov v vseh treh ladjah, predstavlja idealen dvoranski prostor. Tako v osrednjem tlorisu kot v zvezdastem obokanju, brez pretiranega višinskega zagona, se kaže vpliv prihajajoče renesanse in meščansko (»demokratično«) pojmovanje enotnega prostora.

Z združitvijo starejšega prezbiterija in na novo pojmovanega dvoranskega prostora cerkvene ladje, je prišlo do »izuma«, ki so ga kasneje na Kranjskem še velikokrat ponovili (Radovljica, Škofja Loka, Cerknica, itd.).

Zahvaljujemo se msgr. Stanislavu Zidarju in vsem župljanom župnije Kranj za sodelovanje v oddaji Pot-i.

Več o župniji Kranj najdete na njihovi spletni strani http://zupnije.rkc.si/kranj.
 

Lokacija:
Print Friendly and PDF