Preskoči na vsebino


Minoritski samostan Olimje

V oddaji Pot–i smo bili na obisku v minoritskem samostanu Olimje, ki je posvečen bl. Antonu Martinu Slomšku.
 


Minoritski samostan Olimje, duhovnik Ernest Benko - predvajaj  (trajanje 57 minut)

 

Olimje se prvič v zgodovini omenja leta 1208. Že v 11. stoletju je na tem mestu stal grad, ki je bil zgrajen leta 1015 in je pripadal grofom von Pilstein. Lastnica gradu je bila tudi sveta Ema Krška. Po posvetitvi cerkve, so menihi preuredili grajsko kapelo v lekarno. To je tretja najstarejša lekarna v Evropi (za Parizom in Dubrovnikom). Na žalost se oprema ni ohranila. Nekaj posod je v mariborskem pokrajinskem muzeju.

Olimeljska cerkev je bila od nekdaj svetišče v katerem so ljudje prosili Devico Marijo in sv. Frančiška Ksaverija za zdravje. Bolniki iz bližnjega zdravilišča in posamezne romarske skupine še vedno radi prihajajo v cerkev molit za zdravje. Mnogi obiskovalci po zakramentu sprave in molitvi prav v cerkvi spet najdejo mir z Bogom in ponovno veselje do življenja.

Cerkev obišče tudi veliko skupin in posameznikov, ki si želijo ogledati dragocene umetnine tega svetišča. Bratje jim predstavimo zgodovino ter kulturni in verski pomen svetišča in stare lekarne, kjer so nekoč patri pavlinci izdelovali domača zdravila.

Ostali smo zvesti olimijski tradiciji izdelovanja domačih zdravil, ki jih še vedno pripravljamo po starih preizkušenih receptih.

Iz srca hvala predstojniku Ernestu Benku, da je spregovoril za gledalce oddaje Pot-i.


 

Lokacija:
Print Friendly and PDF