Preskoči na vsebino


Alojzij Grozde - mučenec

Svetniški kandidat in mučenec

Lojze Grozde
( 1923 - 1943 )

Otoček sredi reke tam osamljen,
nebogljen, majhen, se z vodo bori,
ki krog njega se peni in rohni
in buta vanj in ga spodkopuje.
 

Zdaj ga odnese, človek pričakuje…
A glej, otoček, vztrajno se drži,
na trdnih skalnih temeljih stoji,
zato ne gane se, vodam kljubuje.


Alojzij Grozde – mučenec, duhovnik Jože Brečko - predvajaj  (trajanje 28 minut)


 

Pesem, ki ste jo pravkar prebrali, je napisal gimnazijec in mučenec Lojze Grozde za katerega se je leta 1992 pričel škofijski postopek za njegovo beatifikacijo, to je, da bi ga razglasili za blaženega in svetnika. Postopek je bil uspešno zaključen leta 2003, ko je bila zbrana vsa dokumentacija in izročena vatikanski Kongregaciji za zadeve svetnikov.

Gimnazijec Lojze je živel je v težkih časih druge svetovne vojne, a bil kljub temu odličen dijak ljubljanskega Marijanišča in član Katoliške akcije. Med svojimi sovrstniki se je odlikoval kot marljiv dijak, predvsem pa je bil daleč naokoli poznan zaradi svojega doslednega in vzornega krščanskega življenja. Kot dejaven laik je s svojim zglednim načinom življenja, prežetim z ljubeznijo do evharistije, pobožnostjo do Božje Matere Marije, vsakodnevno dokazoval kako je mogoče tudi kot laik živeti svetost v vsakdanjem življenju, vse do mučeniške smrti prvega dne leta 1943.

V oddaji Pot - i smo obiskali njegov grob, ki se nahaja v župniji Šentrupert na Dolenjskem. O župniji Šentrupert nam je spregovoril tamkajšnji župnik Jože Brečko, mi pa se mu za povedano iskreno zahvaljujemo.Arhivski posnetki kjer je bil pokopan najprej bl Alojz Grozde.

Povabljen tudi ti prijatelj, da poromaš v Šentrupert.


 

Lokacija:
Print Friendly and PDF