Preskoči na vsebino


Župnija Ponikva

V oddaji Pot–i smo bili na obisku v Ponikvi, rojstni hiši blaženega škofa Antona Martina Slomška. O škofu A. M. Slomšku ter o življenju v župniji Ponikva, kjer se je škof rodil, nam je spregovoril tamkajšnji gospod župnik Alojzij Kačičnik.
 


Župnija Ponikva, duhovnik Alojz Kačičnik - predvajaj  (trajanje 47 minut)

 

Veličina naroda se ne meri po številu prebivalcev, ampak po duhu ljudi, še zlasti posameznikov, ki hodijo pred njim. Tako se začenja kratek življenjepis škofa Antona Martina Slomška na spletni strani župnije Ponikva http://zupnije.rkc.si/ponikva, katere gosti smo bili ravno ob 150 letnici Slomškovega prenosa škofijskega sedeža iz oddaljenega Št. Andraža v Avstriji v Maribor.

S tem dejanjem je škof Slomšek zajezil potujčevanje Slovencev in ohranil narodnostno mejo do današnjih dni. Škof A. M. Slomšek pa je bil poznan daleč naokrog kot dober škof, ki je znal prisluhniti preprostemu človeku. Skrbel je za dobro krščansko vzgojo ter kulturni dvig slovenskega človeka. Moto vsega njegovega dela je povzet v stavku, ki ga je sam zapisal: "Sveta vera bodi vam luč, materin jezik pa ključ do zveličavne in narodne omike."

Iskreno se zahvaljujemo gospodu župniku Alojziju Kačičniku za njegove besede. Iz srca hvala gledalcem oddaje Pot–i, ki pišejo na elektronski naslov  oddaja.pot-i@telemach.net 

Lokacija:
Print Friendly and PDF