Preskoči na vsebino


Župnija Črna na Koroškem

Na željo gledalcev oddaje Pot–i smo bili na obisku pri Jezusovem duhovniku mag. župniku Tonetu Vrisku v župniji Črna na Koroškem. Predstavil nam je vse tri župnije, ki jih upravlja in povedal veliko zanimivih stvari.
 

  Župnija Črna na Koroškem, duhovnik Tone Vrisk - predvajaj

 
 

Župnijo sestavljajo trg Črna na Koroškem, zadnje večje naselje v mežiški dolini, na nadmorski višini 575 m, nekaj manjših zaselkov ob Meži, Bistri in Javorskem potoku ter precej veliko geografsko raznoliko in naravno domala neokrnjeno območje samotnih domači na strmih gozdnatih pobočjih Pece, Olševe in Smrekovca, ki segajo do višine več kot 1300 m. Župnija šteje okoli 3900 prebivalcev.

Prvotna župnija je bila prvič omenjena leta 1137 kot podružnica Šmihela pri Pliberku. Od leta 1461 do leta 1787 je pripadala ljubljanski škofiji. Samostojna je postala leta 1616.

Župnijska cerkev je posvečena sv. Ožboltu zavetniku koscev, živine in proti kugi je primer enovito zasnovane neoromanske arhitekture. Sedanjo podobo je dobila leta 1885, ko je bila po požaru obnovljena in posvečena. Poleg glavnega oltarja s podobo sv. Ožbolta kraja s krono in žezlom in ptico v roki sta v cerkvi še dva stranska oltarja (Mariji in Križev). Lepo stropno poslikavo krasijo freske z upodobitvami svetnikov. Vitraži ob glavnem oltarju nosijo podobe sv. Srca Jezusovega in Marijinega.

Podružna cerkev sv. Helene zavetnice rudnikov, zakladnikov, žebljarjev ter priprošnica proti streli in nevarnosti ognja v Podpeci je preprosta v gotskem slogu zgrajena cerkvica na višini 1026 m. Posvečena je bila leta 1477, leta 1986 je tameljito obnovljena.

Zahvaljujemo se vsem za sodelovanje v oddaji Pot–i .


 

Kopiranje oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

 


 

Lokacija:
Print Friendly and PDF