Preskoči na vsebino


Urednik tednika Družina, duhovnik Franci Petrič

Za gledalce oddaje Pot–i je spregovoril odgovorni urednik tednika Družina, duhovnik Franci Petrič. Govoril je o nastanku časopisa Družina leta 1952, razvoju in vsebini, sodelavcih in dopisnikih, o načrtovanju izvoda časopisa, tematiki (vsak bralec lahko najde nekaj zase) o pomenu branja, ki formira človeka, o pomenu informacij za katoličane, o verskih vsebinah v medijih, o načinih poročanja o cerkvi, medijski podobi duhovnikov, družini, viziji tednika Družina …
 


Urednik tednika Družina, duhovnik Franci Petrič - predvajaj  (trajanje 21 minut)

 

Franci Petrič, doma iz Rateč, se je rodil 16. oktobra 1960 na Jesenicah. Maturiral je na Poljanski gimnaziji v Ljubljani in se jeseni 1980 vpisal na teološko fakulteto. Duhovniško posvečenje je prejel 29. junija 1986. V letu 1986/87 je bil kaplan v Cerkljah na Gorenjskem, a je že leta 1987 odšel za nadškofijskega tajnika v Ljubljano. Leta 1990 je prišel za urednika k tedniku Družina, kjer je leta 1992 postal odgovorni urednik.

Bil je med tesnimi sodelavci ljubljanskega nadškofa Šuštarja v pripravah prvega obiska Janeza Pavla II. v Sloveniji in med glavnimi organizatorji velikih slovesnosti ob škofovskih posvečenjih v ljubljanski stolnici. Je član Metropolitanskega cerkvenega sodišča in Nadškofijskega umetnostnega sveta.

Pri Družini je izdal znamenito zbirko Duša, le pojdi z mano, ki v petih knjigah prinaša opise 210 romarskih cerkva na Slovenskem in v zamejstvu. Pred prvim papeževim obiskom leta 1996 je napisal povzetek slovenske narodne in cerkvene zgodovine, Slovenija, katoliška Cerkev v Sloveniji. Knjižica je bila prevedena v šest evropskih jezikov. Po prvem papeževem obisku je poskrbel za izid spominskega albuma Bog blagoslovi predrago Slovenijo, ob zlati maši dr. Alojzija Šuštarja leta 1996 je pripravil spominsko brošuro Zlatomašnik dr. Alojzij Šuštar, ob mašniškem posvečenju dr. Franca Rodeta spominsko brošuro Dr. Franc Rode, ljubljanski nadškof in metropolit, po papeževem obisku v Sloveniji leta 1999 je poskrbel za knjigo Luč vere za novo tisočletje, leta 2000 pa napisal kulturno-umetniško predstavitev podružnice Cerkev sv. Tomaža v Ratečah (s prevodi v tri jezike). Pripravil je izbor pogovorov, govorov in pridig dr. Franca Rodeta Stati inu obstati.

Zahvaljujemo se iz srca za pogovor duhovniku Francu Petriču in vam gledalci hvala, da ste predlagali odgovornega urednika Družine za gosta v oddaji Pot –i, da nam je predstavil tednik Družino.

www.druzina.si
 

Lokacija:
Print Friendly and PDF