Preskoči na vsebino


Kartuzija Pleterje

V oddaji Pot–i smo bili na obisku v kartuziji Pleterje na Dolenjskem. Edina naloga menihov je razvijati v sebi tisto Božje življenje, ki so ga prejeli pri krstu, dokler ne dosežejo "polne starosti Kristusove", ko morejo z apostolom reči: "Ne živim več jaz, ampak Kristus živi v meni".
 


Kartuzija Pleterje - predvajaj  (trajanje 30 minut)   -   Arhivska tv. oddaja

 

S tem obenem izpolnjujejo tudi vlogo, ki jim je zaupana v cerkvi, da kakor glavne žile razširjajo to Božje življenje po celotnem mističnem telesu. "Oddaljeni od vseh, pa združeni z vsemi, stojijo pred živim Bogom - v imenu vseh" (Pravila). Njihov apostolat je v celostnem darovanju Bogu zaradi Njega samega. Na ta način neposredno preko Boga dosežejo tudi ljudi. Kartuzijansko življenje pa je tudi pričevanje. "Z izpovedovanjem zaobljub težijo edino k Tistemu, ki biva, ter tako pričujejo svetu, pretirano zapletenemu v zemeljsko stvarnost, da razen njega ni Boga. Njihovo življenje razodeva, da so nebeške dobrine prisotne že na tem svetu. Če ste spoznali da vas Bog kliče v vinograd, se lahko obrnete na ta naslov:

Naslov Kartuzije Pleterje:
Kartuzija Pleterje
Drča 1
SI-8310 Šentjernej
Slovenija
Faks: 386 (0)730 81 219
e-mail: kartuzija.pleterje@chartreuse.info

Več informacij o kartuzijanskem življenju najdete na internetni stran Velike Kartuzije: www.chartreux.org. Tam so tudi povezave z internetnimi strani drugih kartuzij.

Zahvaljujemo se vam za ogled oddaje Pot–i. Zahvaljujemo se menihom iz Kartuzije Pleterje za čudovito koralno petje in Bogu hvala za poslanstvo, ki ga izvajajo. Tudi oni živijo po načelu MOLI IN DELAJ.

www.kartuzija-pleterje.si
 

Lokacija:
Print Friendly and PDF