Preskoči na vsebino


Samostan Klanjateljic Krvi Kristove, ASC, Novi Nazaret – Banja Luka

Prve sestre »Klanjateljice Krvi Kristove, ASC«,  so prišle iz Avstrije, 7.10.1879 na pobudo trapista p. Franza Pfannerja. Naslednji dan je bil novi samostan Sv. Jožefa u Nazaretu, ustanovljen. Kasneje se je zanj obdržalo samo ime Nazaret. Kmalu po prihodu sestre skrbijo za sirote, organizirajo šolanje, delavnice. Vedno več je tudi novih duhovnih poklicev. Dekleta prihajajo od vsepovsod tudi iz Slovenije, Hrvaške, Ukrajine, največ pa jih je iz Bosne in Hercehovine. Po drugi sv. vojni je bil leta 1949 sestram samostan odvzet in več kot 300 sester si je moralo poiskati streho nad glavo drugje. Svoja vrata so jim odprli tudi v župniji Hoče pri Mariboru ter Videm Krško, kjer so delovale vrsto let. Danes v Sloveniji ni nobene skupnosti več, pomrle pa so tudi vse sestre Slovenke.

1950 leta sestre v Banja Luki najamejo hišo v predmestju Banja Luke, v Budžaku, nato 1955 leta kupijo zemljišče in zgradijo nov samostan, ki ga poimenujejo Novi Nazaret. Po potresu leta 1969 je bil zgrajen nov, večji samostan, ki danes odpira vrata vsem ljudem v stiski ne glede na narodnost.

Sestram v Novem Nazaretu se zahvaljujemo za gostoljubnost, sestri Vesni Abramović in sestri Matiji Pavić za pomoč pri zbiranju fotografiji ter sestri Bernardi za sodelovanje v oddaji.

 

Samostan Klanjateljic Krvi Kristove, ASC, Novi Nazaret – Banja Luka, s. Bernarda Krištić, ASC

 

Kopiranje oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

Mir in dobro

Lokacija:
Print Friendly and PDF