Preskoči na vsebino


Župnija sv. Pavla, Prebold

Prebold leži na terasasto dvignjeni planoti, kot podnožje višjega hribovja. Župnija sv. Pavel obsega kraj Prebold in 6 vasi in je poimenovana po zavetniku župnijske cerkve sv. Pavlu. Sama cerkev je posvečena njegovemu spreobrnjenju (25. januar).  Sv. Pavel je bil sin premožnega judovskega obrtnika, toda rimskega državljana. Njegovo prvotno ime je bilo Savel. Med preganjanjem kristjanov, na poti v Damask, je dokončno spoznal svojo zmoto in prestopil v krščansko vero. 25. januarja je spomin na ta dogodek. V času cesarja Nerona so ga okoli leta 66 obglavili v Rimu, na kraju Tre Fontane (Trije vodnjaki), kjer sedaj stoji bazilika sv. Pavla. Njegov god praznujemo na dan njegove smrti, 29. junija.

Pravi razvoj in napredek tega območja je omogočila industrializacija in razmah podjetništva ob koncu 19. stoletja. V letih 1839 – 1842 je nastala tekstilna tovarna v Preboldu, ki je mnogim dala zaposlitev. V tovarni so delali tudi otroci v starosti dvanajstih let. Leta 1846 je župnijo obiskal celjski opat Anton Slomšek in si ob tej priliki ogledal tudi tovarno. Dvanajsturno delo slabotnih in bledičnih otrok ga je vzpodbudilo, da je napisal pesem »Ubog otrok v faberkah«.

Za gledalce TV Pot – i sta spregovorila župnik Damjan Ratajc in ključar podružnične cerkve sv. Marije Magdalene na Homu, ki je tudi  oskrbnik planinske koče, g. Ivan Pinter. Obema se za sodelovanje lepo zahvaljujemo.

Povabljeni tudi na župnijsko spletno stran.

 

   ŽUPNIJA SV. PAVLA, PREBOLD, duhovnik Damjan Ratajc

 

Kopiranje oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

Lokacija:
Print Friendly and PDF