Preskoči na vsebino


Župnija Prvačina

V oddaji Pot–i smo gostili župnika župnije Prvačina gospoda Stanislava Sivca. Gospod župnik je povedal veliko zanimivih stvari in tudi pričeval o tem, ko je bil v zaporu.

   Župnija Prvačina, duhovnik Stanislav Sivec 

 
 

Prva omembe cerkve segajo v leto 1348. Župnija se prvič omenja leta 1450. Zavetnik župnije v Prvačini je sv. Andrej. Cerkev ima poleg glavnega baročnega oltarja še dva stranska; oltar Srca Jezusovega in Marijin oltar. Cerkev ni velika, cerkvena ladja je dolga 15m in široka 6m. V zadnjih letih je bila temeljito prenovljena.Cerkev krasi tudi slika slikarja Josipa Tominca; Sveti Miklavž, velika slika na platnu, nastala med leti 1855 in 1860.


Župnijska karitas (ŽK) Prvačina
Ob koncu tega leta bo ŽK Prvačina praznovala deseto obletnico svoje ustanovitve. Čeprav niso ostali vsa leta v prvotni sestavi, so še vedno skupina štirinajstih članic, ki je pripravljena z veseljem sprejeti vsako mlajšo moč v svojo sredino. Ob mesečnih srečanjih, ki se jih vedno udeleži tudi g. župnik Stanko Sivec, se pogovorijo o delu, ki je pred njimi in se hkrati vprašajo, če so naredili vse kar so si zastavili, bodisi v vasi ali pa po smernicah GOK. Najmanj dvakrat letno obiščejo starejše vaščane, ki so v domovih upokojencev. Pripravijo jim tudi majhno presenečenje s skromno pogostitvijo. Tu velja izpostaviti, da se jim poleg članic vedno pridružijo tudi pevke, ki z lepim petjem pri maši v domu razveselijo varovance. Enkrat letno pripravijo tudi srečanje starejših po maši pred cerkvijo. Tudi to druženje je veselo in prijetno doživetje. Večkrat letno so določeni, da urejajo skladišče rabljeni oblačil v Solkanu in oddajajo oblačila prosilcem.

Vedno znova se sprašujejo, če so naredili res vse, kar je v njihovi moči, da so ljudem, ki jih potrebujejo olajšali življenje. Njihova ŽK nima materialnih sredstev, zato se za pomoč pri plačilu položnic s prošnjo obrnejo na GOK. In vedno ostane še kaj nedorečenega, neka nuja, ki jih žene, da bi morda mogli še kaj narediti. Ob obisku družin spoznavajo vedno večjo stisko, materialno in duhovno. Ob pogovoru ne morejo dosti obljubiti, zato je njihovo veselje še večje, ko vidijo srečo ljudi, ki jim Karitas pomaga pri plačilu položnic, s paketi hrane, ali samo s tem, da začutijo, da v svoji stiski niso sami.

S tem, ko obiščejo bolne, stare in osamljene tudi sami člani Karitas pridobijo na kvaliteti življenja. Naučijo se poslušati in sprejemati različnost ljudi v vseh oblikah.

Recesija, brezposelnost, vedno več starih in pomoči potrebnih so pokazatelji, da si morajo prizadevati, da razširijo krog vseh, ki so voljni pomagati prijatelju, sosedu, znancu, ... Karitas naj bi bila veliko več, kot samo izmerjen čas in številke, pomenila naj bi čas, ki ga ni mogoče izmeriti in ljubezen do bližnjega, ki je ni mogoče kupiti.

Župnija spada pod dekanijo Šempeter.

Bogu hvala, da smo na željo gledalcev oddaje Pot–i gostili Jezusovega duhovnika g. Stanislava iz župnije Prvačina.

Naj nam molitev postane sreča in naredimo nekaj dobrega za ta svet.

Mir in dobro!

 

Kopiranje oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

 

 

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF