Preskoči na vsebino


HVALJEN JEZUS IN MARIJA

Župnija sv. Martina na Šmartnem na Pohorju

Na željo gledalcev oddaje Pot–i je spregovoril duhovnik Jože Brezovnik. Brez gledalcev oddaje Pot–i, tudi oddaje Pot–i nebi bilo. Bog povrni vsem za vsa pisma, molitve ...
 


Župnija sv. Martina na Šmartnem na Pohorju, Jože Brezovnik - predvajaj  (trajanje 42 minut)

 

Zgodovinski viri poročajo, da je oglejski patriarh Peregrin leto 1146 ustanovil tri župnije: Hočko in konjiško in slivniško. Pražupnija Slivnica je takrat obsegala ozemlje od Areha na Pohorju do vrha Boča. Na območju velike pražupnije je sčasoma nastalo 14 novih župnij (Tinje, Venčesl, Šmartno na Pohorju, Slovenska Bistrica, Črešnjevec, Laporje, Poljčane, Studenice, Makole, Cirkovce, Zg. Polskava, Sp. Polskava, Fram in kot zadnja leta 1966 še župnija Rače). Rimljani so na tem delu Pohorja, kjer stoji sedanje naselje osnovali kamnoseško naselbino, ko so v 1. stoletju n. št. našli nahajališče marmorja in h kamnolomu pripeljali tuje delavce. Kamnoseški izdelki iz tega območja so bili vgrajeni v mnoge objekte v širši okolici. Naselbina kamnosekov je bila verjetno opuščena že pred 4. stoletjem. V jedru naselja stoji romanska cerkev sv. Martina, ki se v starih listinah prvič omenja leta 1252. Zgradba sodi med redke primerke cerkva s pravokotnim prezbiterijem iznad katerega se dviga korni zvonik, ki so ga leta 1689 dvignili do sedanje višine. Istega leta so tudi obokali ladjo in ji simetrično prizidali dve kapeli. Leta 1836 so ladjo podaljšali, vgradili pevsko emporo in prizidalo zakristijo. Veliki oltar s kipoma sv. Petra in Pavla ter prižnica so delo Jožefa Holzingerja iz sedemdesetih let 18. stoletja. Iz iste kiparske delavnice sta tudi oltarna nastavka ob slavoloku.

V župnišču hranijo baročno sliko sv. Florjana, na kateri so upodobljene šmarska cerkev in okoliške zgradbe, med drugimi tudi okrogla romanska kostnica s stožčasto streho, ki pa je bila leta 1798 porušena.

Pišite nam še naprej na elektronski naslov  oddaja.pot-i@telemach.net

Mir in dobro ! 

Lokacija:
Print Friendly and PDF