Preskoči na vsebino


Župnija Izola

Bili smo na obisku v župniji Izola. Za gledalce oddaje Pot–i je spregovoril župnik Janez Kobal.
 


Župnija Izola, duhovnik Janez Kobal  - predvajaj  (trajanje 31 minut)

 

Sv. Maver je bil škof v Poreču, ki so ga na poti v Rim ujeli in ga usmrtili okoli leta 300.Sv. Maver

Izolani so svetega Mavra častili na cerkveni praznik 21.novembra ter na ljudski praznik 23.oktobra, v spomin na čudež Sv.Mavra leta 1380,ta praznik so oblasti ukinile šele leta 1828.

23.10.1380 je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje. Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zatekli k molitvi v župnijsko cerkev. Takrat jih je rešil Sv.Maver. Bel golob je s cerkve poletel nad genovsko ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je Sv. Maver pokril Izolo. Genovežani so sledili golobu vedoč, da golobi ne letijo daleč od obale. Golob jih je odpeljal daleč na odprto morje in se vrnil na cerkev. Iz kljuna je izpustil oljčno vejico v znak miru in varnosti. V zahvalo temu čudežu, so Izolani posvetili cerkev sv. Mavru. Iz tega časa je tudi izolski grb, ki ima na modri podlagi belega goloba z oljčno vejico v kljunčku.

Na najvišji točki srednjeveškega otoka stoji cerkev svetega Mavra. Posvečena je mučenikom sv. Mavru in sv. Donatu ter papežu Sikstu II. Današnji cerkveni kompleks sestavljata prostostoječi zvonik in cerkev sama, ki ima triladijsko bazikalno zasnovo.

Gradnja cerkve je omenjena že leta 1356, vendar so jo 1547 povečali v takrat prevladujočim renesančnem slogu. Cerkev sta postavila beneški arhitekt Leonardo Mezzafugo in njegov pomočnik mojster Francesco da Colonia iz Kopra. Posvečena je bila 10.8.1553.

V svoji notranjosti skriva dela priznanih in vodilnih beneških slikarjev 16. in 17. stoletja.

Več lahko najdete na njihovi spletni strani http://zupnija-izola.rkc.si

Zahvaljujemo se gledalcem oddaje Pot–i za vso pošto, pišite še nam naprej na elektronski naslov  oddaja.pot-i@telemach.net 

Lokacija:
Print Friendly and PDF