Preskoči na vsebino


Marijine sestre čudodelne svetinje

Na željo gledalcev oddaje Pot–i , vam predstavljamo Marijine sestre čudodelne svetinje, ki imajo za geslo Marijine besede: "Glej, dekla sem Gospodova!"
 


Marijine sestre čudodelne svetinje - predvajaj  (trajanje 40 minut)

 

Družba Marijinih sester čudodelne svetinje je nastala na slovenskih tleh v letu 1878, ko so v Ljubljani prve sestre dobile redovno obleko. Ustanoviteljica, usmiljenka, s. Leopoldina Brandis je življenje in delovanje Marijinih sester usmerila po zgledu sv. Vincencija Pavelskega.

Marijine sestre zaobljubijo evangeljske svete čistosti, pokorščine in uboštva, iščejo in ljubijo predvsem Boga, ki jih je prvi ljubil in si v vseh okoliščinah življenja prizadevajo gojiti življenje, s Kristusom skrito v Bogu. (prim.Kol3,3) ( iz redovnih pravil)

Po zgledu Marije želijo sestre biti pozorne na potrebe ljudi. Gospod jih pošilja:
• v telesno in duhovno pomoč bolnikom in onemoglim na njihove domove,
• v domove za ostarele,
• v bolnišnice in druge zdravstvene ustanove,
• k vzgoji in varstvu otrok,
• v župnijsko pastoralo in vodenje duhovnih vaj,
• k ubogim v misijone.

Poleg tega, da smo si ogledali njihovo provincialno hišo, dom za ostarele in vrtec Nazaret, so nas prav tako gostoljubno sprejele tudi v vrhovni hiši, kjer je vrhovna voditeljica, trenutno s. Irma Makše, ki ji pomagajo štiri svetovalke. Sedež Družbe je danes v Ljubljani, Hrenova 10.

Zaradi lažjega vodstva in hitrega naraščanja števila članic, je bila Družba leta 1972 razdeljena v dve provinci: Slovensko in Hrvaško. Slovenska provinca ima sedež v Ljubljani, Mekinčeva 12. Svoje skupnosti ima provinca še v Italiji, Nemčiji, na Slovaškem, v Kanadi in misijonsko postojanko v Ukrajini.

Hrvaška provinca ima svoj sedež v Osijeku, Strossmayerova 141. Svoje skupnosti pa ima še v Bosni in Hercegovini in cvetočo misijonsko postojanko v Beninu v Afriki.

Vabljeni k ogledu spletnih strani http://marijine-sestre.rkc.si
 

Lokacija:
Print Friendly and PDF