Preskoči na vsebino


Minoritski samostan Piran

Na željo gledalcev oddaje Pot–i je spregovoril predstojnik p. Slavko Stermšek iz minoritskega samostana v Piranu, kjer je možno tudi preživet duhovni dopust pri njih, - najbolje je da jih pokličete na telefon 05/67-34-417.
 


Minoritski samostan Piran, predstojnik p. Slavko Stermšek  - predvajaj  (trajanje 31 minut)

 

Manjši bratje minoriti si prizadevajo živeti po zgledu svetega Frančiška Asiškega. Frančišek sam je zapisal, da je vodilo in življenje manjših bratov spolnjevanje svetega evangelija našega Gospoda Jezusa Kristusa z življenjem v pokorščini, brez lastnine in v čistosti. Ta ideal želijo uresničevati z življenjem v samostanskih skupnostih.

Sv. Frančišek Asiški

Rodil se je leta 1181 ali 1182 v umbrijskem mestu Assisi (Italija). Preživel je brezskrbno otroštvo in hrepenel po viteški slavi. Toda Bog ga je poklical v neznano. Odpovedal se je vsemu, zaživel v uboštvu, objel stvarstvo in sledil besedi evangelija. Kmalu so se mu pridružili prvi bratje. Leta 1209 jim je papež Inocent III. dovolil, da smejo živeti kot redovniki. Frančiškovo življenjsko izkustvo je bil Kristus. V svoji ljubezni se mu je tako približal, da je prejel znamenje peterih ran. Ko je leta 1226 umrl, je bratom zapustil ideal svobode in izkustvo evangeljskega bratstva.


Minoriti
Frančišek je želel, naj bodo njegovi duhovni sinovi manjši bratje, tako da minoriti živijo v bratskih skupnostih. Prizadevajo si ljubiti Boga in ljudi, posnemati Jezusa Kristusa ter v lastnem življenju podoživljati njegove skrivnosti. Trudijo se, da bi oznanjali in širili mir med ljudmi ter tako v uboštvu, preprostosti in veselju do življenja na svetu služili Bogu.

Več na spletni strani http://minoriti.rkc.si
in naslovu Bolniška ulica 30, 6330 Piran,
telefon 05/67-34-417.
 

Lokacija:
Print Friendly and PDF