Preskoči na vsebino


Celjski škof dr. Stanislav Lipovšek

Veseli smo, da smo se v oddaji Pot–poti lahko pogovarjali s celjskim škofom msgr. dr. Stanislavom Lipovškom, ki je bil v stolni cerkvi sv. Danijela, 24. aprila 2010, med sveto mašo posvečen in umeščen. To se je zgodilo prvič v zgodovini celjske škofije odkar je bila pred nekaj leti na novoustanovljena.
 


Celjski škof dr. Stanislav Lipovšek - predvajaj  (trajanje 57 minut)

 

Msgr. Stanislav Lipovšek se je rodil 10. julija 1943 na Vojniku. Božjemu klicu se je odzval leta 1962, ko je vstopil v Bogoslovno semenišče v Ljubljani in začel s študijem teologije. Po mašniškem posvečenju, 29. junija 1968 je odšel v mestno župnijo sv. Danijela v Celje, kjer je bil kaplan do leta 1972. Od tam ga je mariborski škof dr. Maksimiljan Držečnik poslal na podiplomski študij liturgike v Rim, kjer je leta 1976 pridobil naziv doktorja liturgike.

Po vrnitvi iz Rima je bil imenovan za župnijskega upravitelja župnije Device Marije v Brezju pri Mariboru, ter po nekaj letih postal asistent in nato višji predavatelj za liturgiko na mariborski enoti Teološke fakultete. V letih svojega bogatega in plodnega delovanja je veliko prispeval k širjenju krščanskega nauka med slovenskim ljudstvom ter duhovščino in bil veliko let stolni župnik v Mariboru. Veliko je tudi naredil pri organizaciji obeh obiskov papeža Janeza Pavla II v Sloveniji.

Več o njegovi življenjski poti, ki je izredno zanimiva, pa boste izvedeli v sami oddaji Pot–i. Vabljeni k ogledu.

škofija Celje

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF