Preskoči na vsebino


Cistercijansko opatijo v Stični nam je predstavil opat dr. Anton Nadrah

Za gledalce oddaje Pot–i je spregovoril opat dr. Anton Nadrah iz cistercijanske opatije v Stični. V oddaji je govoril o svoji poti do opata, nastanku cistercijanskega samostana Stična, njihovih izdelkih, kapiteljski dvorani, obednici (t.i. refektoriju), čaščenju Matere Božje, izdajanju knjig in knjižic, posvetitvi Jezusovemu in Marijinemu srcu, molitvi srca, fatimskemu kipu Marije romarice, sveti maši …
 


Cistercijansko opatijo v Stični nam je predstavil opat dr. Anton Nadrah  - predvajaj
 

V tem samostanu je živel zeliščar pater Simon Ašič. Že od nekdaj so bili menihi, zlasti samostanski bratje, učitelji naprednega kmetijstva in sploh gospodarstva. Trebili so gozdove, izsuševali močvirja in s tem pridobivali rodovitno zemljo. Uvedli so železni plug in zboljšali drugo poljedelsko orodje ter udomačili nove sadeže in žitne vrste. Njihov slogan je MOLI IN DELAJ.

Njihove sedanje dejavnosti so zelo različne. Že vzdrževanje samostana, tega prvovrstnega kulturnozgodovinskega spomenika, katerega strehe znašajo kar dva hektarja površine, zahteva veliko časa in moči. Na skrbi imajo Slovenski verski muzej, Dom duhovnih vaj, podjetje SITIK za proizvodnjo čajev, jabolčnega kisa in drugih naravnih zdravilnih pripomočkov.

Ukvarjajo se z dušnim pastirstvom na domači župniji, pišejo in izdajamo knjige duhovne vsebine, ukvarjamo se s teološko znanostjo, zlasti s teologijo srca, delajo na vrtu, v sadovnjaku, pri čebelah, pečejo hostije itd. V njihovem Domu duhovnih vaj se teden za tednom zbirajo skupine, ki si prizadevajo za duhovno poglobitev. V zadnjih desetletjih so bili v samostanu že številni simpoziji, večkrat tudi mednarodni. Želimo vam dober sprejem te bogate oddaje, saj nekateri posnetki še niso bili objavljeni na televiziji. Bogu hvala in opatu dr. Antonu Nadrahu za predstavitev cistercijanske opatije v Stični.


 

Kopiranje oddaj Pot – i brez dovoljenja avtorja ni dovoljeno!

Vir:  Krščanske TV oddaje POT - I na RKC - uradna stran

Vse pravice pridržane.

 

Mir in dobro v Gospodu.


 

Lokacija:
Print Friendly and PDF